A bizottság szóvivője ismertette, hogy a három ország esetében a bizottság a luxembourgi testülethez fordul, és rendkívüli módon azonnal pénzbüntetés kiszabását kéri a bíróságtól. A kötelezettségszegési eljárások menete szerint ezt a bizottság csak akkor szokta kérni, ha az adott tagállamot a bíróság már elmarasztalta, de az nem hajtotta végre az ítéletet.

Románia esetében összesen napi 60 ezer eurós bírság kiszabását kéri a bizottság, amiért Bukarest a gáz és áram piacának megnyitásáról szóló irányelveket nem megfelelően ültette át saját jogrendjébe. Lengyelország és Ciprus esetében pedig a megújuló energiaforrásokról szóló irányelv alkalmazásával kapcsolatban fogalmazott meg kifogásokat a bizottság. Varsónak napi 130 ezer, a ciprusi kormánynak pedig napi 11 ezer eurós büntetést javasol a brüsszeli testület.

A szóvivő elmondta, hogy a javasolt bírságok megállapításánál az adott ország méretét, a jogsértés időtartamát és súlyosságát mérlegelte a bizottság, a bírság kiszabásáról és mértékéről pedig a luxembourgi bíróságnak kell kimondania végső szót. Egyúttal felhívta a figyelmet, hogy a bírságot az erről szóló bírósági döntés napjától kell majd fizetni, és a három ország elkerülheti a büntetést, ha addig megfelelően átülteti jogrendjébe a kérdéses uniós irányelveket.