A magas munkanélküliségi mutató az elemzőket is meglepte. Az eurozóna munkanélküliségi rátája 8,5 százalékra emelkedett, ami meghaladja a januári 8,3 százalékos elemzői előrejelzéseket. Ez 2006 májusa óta a legmagasabb érték.

Jennifer McKeown, a Capital Economics londoni kutató és tanácsadó cég közgazdásza elmondta, az eurózóna munkanélkülisége vészes iramban emelkedik. A szakember a régió történetének egyik legkomolyabb visszaesésének nevezte a mostani helyzetet és azt is elmondta, a munkanélküliség további növekedése várható.

A régió cégei a recesszió hatására kénytelenek csökkenteni kibocsátásukat, illetve elhalasztani a fejlesztéseket, ami a munkaerő csökkentésére is rákényszeríti őket. Az OECD bejelentette, hogy a szervezet teljes gazdasági teljesítménye 4,3 százalékkal fog csökkenni idén, amely az utóbbi ötven év legalacsonyabb érték.

A legerősebb európai gazdaság, Németország munkanélkülisége is meghaladja az elemzői várakozásokat. A Heidelberger Druckmaschinen nyomdai gépeket gyártó cég például 5000 dolgozó elbocsátására kényszerül. A legnagyobb holland telefontársaság, a Royal KPN NV pedig számítástechnikai szolgáltató üzletágában tervez 10 százalékos létszámleépítést.