"December 11-én a hadruti járás Hcaberd s Hin Taher településének környékén megsértették a tűzszünet rendjét, aminek az orosz békefenntartó kontingens fellépése vetett véget. Mostanra ebben a körzetben normalizálódott a helyzet" - mondta a tábornok az Interfax hírügynökség beszámolója szerint. Muradov szerint a békefenntartók folyamatosan figyelemmel kísérik a helyzetet mind az örmény, mind az azeri féllel.

Korábban az örmény védelmi tárca tett bejelentést arról, hogy a hadruti (hodzsavendi) járásban támadás érte az el nem ismert "hegyi-karabahi köztársaság" hadseregének egyik állását. Az azeri fél a maga részéről az örmény oldalt vádolta provokációval, amit Jereván elutasított. Nikol Pasninján örmény miniszterelnök vasárnap este azt állította, hogy török kommandósok is részesei voltak az azeri támadásnak, amelynek hat örmény sebesültje van.

Az Azerbajdzsántól egyoldalúan elszakadt, majd a magát függetlennek kinyilvánító, örmény többségű Hegyi-Karabah hovatartozása miatti háborús konfliktus 1988-ban, még a Szovjetunió fennállásakor robbant ki, és azóta több fegyveres összetűzésekhez vezetett az örmények és az azeriek között. A térségben idén szeptember 27-én újultak ki ismét a harcok.

Azerbajdzsán megkísérelte fegyverrel visszafoglalni az enklávét, és sikerült jelentős területeket ellenőrzése alá vonnia.

A harcok, amelyek mindkét oldalon több ezer ember életét követelték, a november 9-én kihirdetett tűzszüneti megállapodással értek véget. Oroszország kétezer békefenntartót vezényelt a térségbe a tűzszünet fenntartására.