Visszaléphet a kormány a helyi iparűzési adó (hipa) tervezett csökkentésétől - tudta meg a Népszava több fideszes parlamenti képviselőtől. Egy kormánypárti vezető egyenesen "csak egy kiszivárgott tervezetnek" nevezte a Varga Mihály pénzügyminiszter által bejelentett intézkedéseket, amiről "semmilyen komolyabb egyeztetés nem volt még, a kormány pedig biztosan nem tárgyalta eddig".

Varga Mihály a Nemzeti Versenyképességi Tanács február 4-ei ülését követően állt elő egy gazdaságélénkítési javaslatcsomaggal. Eszerint a helyi iparűzési adó adóalapjából levonható lenne az értékcsökkenési leírás és kutatás-fejlesztésre fordított források ötszöröse is. Egy volt államtitkár azt mondta, hogy várhatóan nem lesz semmi az adócsökkentésből, igaz, egy másik vezető fideszes szerint egyelőre nincs végleges döntés az ügyben. A terv ellen még kormánypárti városvezetők is tiltakoztak.

Ugyanakkor várhatóan nem enged a kormány abból, hogy 2021 decemberében eltörlik a hipa feltöltési kötelezettséget, így elég lesz azt a vállalkozásoknak május 31-ig teljesíteni. Ez a kormánypárti érvelés szerint nem jár bevételcsökkenéssel az önkormányzatoknak, csak "kicsit rugalmasabb költségvetési tervezést igényel", mert később jutnak hozzá a hipabevételekhez.