Ha az olaszok nemet mondanak az alkotmánymódosításra, amely felgyorsítaná és stabilizálná a törvényhozás munkáját a felsőház eltörlésével, akkor Matteo Renzi kormányfő távozik hivatalából.

Raffaele Jerusalmi, az olasz tőzsde vezetője korábban úgy nyilatkozott, hogy "kolosszális" mennyiségű short (árfolyamesésre számító) pozíciókat vettek fel Olaszországra az Egyesült Államokból és más országokból, ahol nagy befektetők vannak.

A shortolást hagyományosan a spekulatív fedezeti alapok (hedge fund) használják, ha arra számítanak, hogy csökkenni fog egy eszköz értéke. Az eladók olyan értékpapírt adnak el, amely nincs a tulajdonukban, azért, hogy azt később - olcsóbban - visszavásárolják, így hasznot realizálnak.

Az olasz piacfelügyelet adatai szerint "jelentős short pozíciókat" vettek fel a Banco Popolare Di Milano és a Banca Carige pénzintézetekre, míg a felügyelet szigorította a shortolási lehetőséget a világ legrégebbi bankjára, a válságban lévő Monte dei Paschira.

Senki nem fog olasz bankokba fektetni, amíg a mérlegük nem megbízható - vélekedett egy szakértő, hozzátéve, hogy az olasz hitelintézetek nagyon lassan mozdultak, amikor feltőkésítésről és a problémás eszközöktől való megszabadulásról volt szó.

Az Európai Központi Bank (EKB) ugyanakkor bevásárolt olasz állampapírokból, hogy megelőzze a piaci kilengéseket.