A tüntetők továbbra is a csalással hatalomra jutott fehérorosz elnök lemondását, illetve új, tiszta és szabad választások kiírását követelik - írja a hvg.hu az MTI-re hivatkozva.

Az Interfax orosz hírügynökség friss jelentése szerint több mint 30 ezren vesznek részt az Aljakszandr Lukasenka elnök elleni demonstráción. A hivatalos adatok szerint vasárnap kora estig 66 embert vett őrizetbe a rendőrség.

Ezúttal nem a belvárosban gyűltek össze a tiltakozók, hanem Minszk egyik, gyárakkal teli déli negyedében.

Abelarusz belügyminisztérium hétfőn bejelentette, hogy "szükség esetén" készek éles lőszert is bevetni a tüntetők ellen. Az Állambiztonsági Bizottság (KGB) vezetője pedig szombaton arról beszélt, hogy provokáció készülődik az ország destabilizálása céljából.

Fehéroroszországban két hónapja folyamatosak a tüntetések az országot 26 éve vezető Aljakszandr Lukasenka ellen, akit széles körben azzal vádolnak, hogy elcsalta az augusztusi elnökválasztást.

A megmozdulásokon többen meghaltak, a biztonsági erők brutális fellépése következtében százak sebesültek meg, s nagyjából 13 ezer embert vettek őrizetbe.