A nemzetközi hitelminősítő Londonban bejelentette, hogy megerősítette Kína hosszú futamidejű devizaadósságának elsőrendű "A plusz" osztályzatát, ugyanakkor a hosszú lejáratú, hazai valutában kibocsátott szuverén adósságállomány besorolását egy fokozattal az eddigi "AA mínusz"-ról szintén "A plusz" szintre minősítette vissza. Az osztályzatok kilátása stabil.

A Fitch a hazai adósság besorolásának rontásához fűzött elemzésében kiemelte, hogy a kínai gazdaságba kiáramló hitelmennyiség 2009 óta sokkal gyorsabban nőtt a hazai össztermék (GDP) növekedési üteménél. A hitelkihelyezés bővülési üteme 2009 vége és 2012 közepe között a második leggyorsabb volt a világon Katar után, és a magánszektorban felhalmozódott bankhitelállomány 2012 végére elérte a kínai GDP-érték 135,7 százalékát - áll a Fitch Ratings elemzésében.

A hitelminősítő saját becslései szerint ugyanakkor az "árnyék-bankrendszer" különböző formáit is beleszámítva elérhette a hazai össztermék 198 százalékát a kínai gazdaságba 2012 végéig kiáramlott teljes hitelmennyiség. Az így számolt GDP-arányos hitelállomány 2008 végén még 125 százalék volt - hangsúlyozták a Fitch elemzői.

A cég szerint a banki hitelfolyósítások mellett elharapózó más hitelezési formák egyre nagyobb kockázatot jelentenek Kína pénzügyi stabilitására.

A Fitch felhívja a figyelmet arra is, hogy saját vizsgálatának tanúsága szerint tavaly tovább nőtt a kínai helyi önkormányzatok eladósodottsága, amely a cég becslése alapján 2012 végére elérhette a GDP-érték 25,1 százalékát az egy évvel korábbi 23,4 százalék után.

A kínai szuverén devizaadós-besorolás megerősítéséhez fűzött indoklásában ugyanakkor a Fitch Ratings kiemelte, hogy Kína hivatalos devizatartaléka 2012 végén 3387 milliárd dollárnak felelt meg, és e tartalékszint mellett "eltörpül" a devizában fennálló 34 milliárd dolláros szuverén adósságállomány.