Egy hűvös áprilisi reggelen arra lettek figyelmesek Krakkó tradicionális belvárosának lakói és az arra járó járókelők, hogy egy hód kószál a járdán - derül ki a Notes from Pland tudósításából. Az eltévedt méretes rágcsálót reggel hatkor kapták lencsevégre a cukiságok lefotózására vadászó emberek nem messze a lengyelek legendás folyójától, a Visztulától.

Valakinek sikerült kimozdulnia az ellágyulásból, és felhívta a közterület-felügyelet ügyeletét, amely kiküldött egy állatmentőcsapatot. Ezt követően lezajlott a szakszerű mentés: a cuki állatot elfogták, és visszavitték az erdőbe. Az incidenst megelőzően hangzott el az egyik helyi rádióadó állatbarát műsorában, hogy nem csupán a Krakkót körülvevő régióban, hanem egész Lengyelországban elszaporodtak a hódok.

A szőrös állatot korábban a prémjéért vadásznak, ami odavezetett, hogy 1928-ra mindössze 235 példány maradt életben. A második világháború utáni újratelepítési programoknak és a védett állattá nyilvánításnak köszönhetően egy 2020-as becslés szerint közel 140 ezer hód élhet ma az országban. A hódot hasznosnak tartják, mert gátépítésével lassítja a felszíni vizek lefolyását, ami javítja a természeti környezet vízháztartását.