Öt háromszéki húsmarhatartó fogott össze és alakította meg a Bo-Cov Meat Szövetkezetet annak érdekében, hogy hizlalt állataikat ne azoknak a köztes felvásárlóknak legyenek kénytelenek értékesíteni, akik majd lehúzzák a hasznot róla - írta a Maszol. Motica Róbert elnök, Héjja Dezső alelnök, Bartha Botond titkár, Suciu Iosif Marian és Mihály János közösen alapították meg a Bo-Cov Meat Cooperativa Agricola mezőgazdasági szövetkezetet.

A szövetkezet működése azon alapszik, hogy a tagoktól felvásárolják a hizlalt élő állatot, majd hús formájában értékesítik. Létrehoztak egy kis teljesítményű vágóhidat és egy húsfeldolgozót, illetve egy üzletet, ahol értékesítik a marhahúst. A szövetkezet nemcsak marhahúst kínál, hanem kész termékeket is, mint például hamburgerpogácsát, kolbászt, miccset és szalámit. Számukra a legfontosabb, hogy a szövetkezet arculata kialakuljon, a vásárlók tudatába a minőség fogalma vésődjön be a termékekről.

A koronavírus-járvány okozta nehézségek miatt nem tudták folytatni az elkezdett projektjüket, és nem csatlakozhattak újabb gazdák. Pillanatnyilag csak a saját állataikat tudják értékesíteni, elég nehéz körülmények között. Jelenleg 13 lejben vásárolják fel az állatokat körülbelül 500 kilogrammosan. A szabadpiaci felvásárlási ár a 250-350 kilogrammos állatokért 10 és 12 lej között mozog. Egy félmázsás állatért általában 8 lejt ígérnek kilogrammonként.Ahhoz, hogy minél több helyi gazdától tudjanak marhákat felvásárolni, növelniük kell a forgalmunkat.