Portlandben, Oregon legnagyobb városában a nemzetközi repülőtéren 112 Fahrenheit-fokos (44,44 Celsius-fok) rekordot mértek - közölte az amerikai országos meteorológiai (NWS) szolgálat a Scientific American szerint. Ez megdöntötte az egy nappal korábban felállított 108 fokos rekordot. Mindkét nap felülmúlta az előző rekordot, amely 1981-ben és 1965-ben volt, akkor 107 fokot mértek.

Kedden a hőség várhatóan tovább fokozódik, Portlandben az előrejelzések szerint a legmagasabb hőmérséklet 115 F lesz. 

"Nem sok olyan eseményt láttam, ahol 4 vagy 5 fokkal megdöntötték volna az eddigi hőmérsékleti rekordokat" - mondta Neuman, aki 2008 óta dolgozik az NWS-nél. "Az egy dolog, hogy egy-két fokkal megdönti, de az már más dolog, hogy szó szerint 4 vagy 5 fokkal megdönti, olyan helyeken, ahol 100 vagy 120 évre visszamenőleg vannak adatok. Ez elég figyelemre méltó" - magyarázta a kutató. 

"Ilyet még soha nem láttunk" - mondta Dustin Guy, az NWS seattle-i irodájának meteorológusa. "126 év alatt mindössze háromszor volt 100 fokos vagy annál melegebb napunk, és most úgy néz ki, hogy háromszor egymás után. Igazán nincs mihez hasonlítani. Soha életünkben nem láttunk még ehhez foghatót Seattle-ben" - foglalta össze a kutató, hogy a mostani hőhullám miért is különleges.

A szerdára várhatóan kissé lehűlő, forróságot okozó időjárás egy szélesebb körű klímaváltozási tendencia részének tűnik. A Csendes-óceán északnyugati részének átlaghőmérséklete az egy évszázaddal ezelőttihez képest több mint 2 Celsius-fokkal melegedett, a változás nagy része az elmúlt 40 évben történt. Emellett a szélsőséges hőségnapok száma kevesebb mint egy évszázad alatt megduplázódott, és ez valószínűleg nem fog megállni. 1940-ben Portlandben évente csak körülbelül 10 olyan nap volt, amikor a napi legmagasabb hőmérséklet meghaladta a 32 Celsius-fokot, míg 2020-ra ez a szám körülbelül évi 20 nap volt.

Ezek a csúcsértékek nem tűnnek extrémnek azokhoz képest, ahol a nyári napok jellemzően meghaladják a 32 Celsius-fokot, gyakran magas páratartalommal kísérve. De a csendes-óceáni északnyugati lakosok hozzászoktak a mérsékelt időjáráshoz, és sok házban nincs légkondicionáló, mondta több időjárási szakértő. Ez teszi a hőhullámot potenciálisan halálossá.

"Az északnyugati emberek nagyon sebezhetőek, mert ... ez a hőmérséklet kívül esik a normális működési tartományunkon" - mondta Oregon vezető klímatológusa, aki szerint az emberek kimerülhetnek vagy hőgutát kaphatnak ilyen körülmények között. 

"Az egészségügyi rendszerünket sem feltétlenül arra tervezték, hogy nagyszámú emberrel foglalkozzon, akik hőgutát kapnak" - tette hozzá - "vagy megbetegszenek, vagy olyan alapbetegségben szenvednek, amelyet ez súlyosbít".

"Ez életveszélyes hőség" - mondta Dr. Jennifer Vines, Multnomah megye egészségügyi tisztviselője a megye honlapján közzétett bejegyzésében. "Az embereknek keresniük kell egy hűvös helyet, ahol az elkövetkezendő napokat eltölthetik. Azoknak az embereknek pedig, akiknek van erre lehetőségük, az a dolguk, hogy elérjék a többi embert és segítsék őket" - tette hozzá.

A magas hőmérsékleteket egy Oregon és Washington feletti magasnyomású rendszer okozza. Az éghajlatváltozás szerepet játszott ennek a kialakulásában, ugyanis a magasnyomású rendszer létrejöttének egyik mechanizmusa a Csendes-óceán nyugati részén a trópusi ciklonok aktivitása. Ezek a hurrikánok nyugati parti megfelelői. A hurrikánokhoz hasonlóan ezeket is erősíti a melegebb óceáni hőmérséklet. Az olyan magasnyomású rendszerek, mint amilyen a csendes-óceáni észak-nyugati hőhullámot okozza, körülbelül háromszor nagyobb valószínűséggel fordulnak elő, ha trópusi ciklon van a Csendes-óceánon. Az éghajlatváltozás tehát a tengerfelszíni hőmérsékleten és a szélirány megváltoztatásával hatással van a trópusi ciklonok aktivitására.

A meleg miatt Magyarországon is hőségriadó van érvényben.