A 28 éves Kate McClure és a 39 éves Mark D'Amico még 2017 novemberében indított kampányt a GoFundMe adománygyűjtő oldalon a hajléktalanként élő volt haditengerész, Johnny Bobbitt megsegítésére. Állítsuk szerint ugyanis a férfi nem sokkal korábban az "utolsó 20 dollárját" felajánlva vett benzint az út szélén lerobbant McClure-nek. Az adománygyűjtő oldalra egy kép is kikerült a nőről és Bobbittról, aki évek óta az utcán él és kábítószer-problémákkal is küzd - írja a BBC hírportálja.

Több mint 14 ezer ember támogatta a kezdeményezést, akik közül sokakat a történet olyan apró részletei fogtak meg, mint az, hogy Bobbitt azt mondta a nőnek, zárkózzon be az autóba, amíg ő visszaérkezik a benzinnel.

A kampány elindítását követően McClure, D'Amico és Bobbitt története az újságokban is megjelent és vendégszerepeltek különböző televíziós műsorokban. Hármuk virágzó kapcsolata azonban idén augusztusban véget ért, amikor Bobbitt jogi lépéseket tett a pár ellen, azt állítva, hogy a fényűző életmódjuk finanszírozására fordították a pénzt és nem adták oda neki az őt megillető részt. A kampánnyal eredetileg célul kitűzött tízezer dollár elérését követően a New Jersey állambeli Florence-ben élő pár ruhákat és egy új lakóautót vett Bobbittnak, ám később állítólag azt kérték tőle, hogy távolítsa el az otthonuktól. (EU-s pénzek százmillióit csalták el Szabolcsban - közbelépett az OLAF.)

Egy csütörtöki sajtótájékoztatón a New Jersey-i Burlington megye ügyésze, Scott Coffina elmondta, hogy az "egész adománygyűjtő kampány hazugságra épült". Az ügyészek szerint a kampányt nagyjából egy hónappal az elindítása előtt tervelték ki, miután McClure és D'Amico egy philadelphiai kaszinó közelében lévő aluljáróban megismerkedett Bobbitt-tal.

Coffina szerint az adománygyűjtésből befolyt pénzt McClure and Mr D'Amico egyebek között autóra, nyaralásokra, luxustáskákra és kaszinózásra költötte. Bobbitt nagyjából 75 ezer dollárt kapott.

A rendőrség által elolvasott több ezer telefonos szöveges üzenetben a pár pénzügyi problémákról, kifizetetlen számlákról és adósságokról írt. D'Amico továbbá abban reménykedett, hogy a történetből esetleg könyv születik, amely új bevételi forrást jelentett volna számukra.

Az ügyész szerint a hajléktalanként élő veterán bűnrészes a kampányban, ezért mindhármuk ellen vádat emeltek. A büntetésük öttől tíz évig terjedő szabadságvesztés lehet.

A 35 éves Bobbittot szerda este letartóztatták Philadelphiában. D'Amico és McClure még aznap feladták magukat a rendőrségen, de később elengedték őket. Az ügyet december 24-én tárgyalják.

A GoFundMe közleményében azt írta, hogy minden adományozó vissza fogja kapni a felajánlott összeget.