Az IMF közölte, hogy Szlovéniának be kell fagyasztania a béreket a költségvetési szférában és át kell alakítania a nyugdíjrendszert, hogy csökkentse a költségvetési hiányt a gazdasági növekedéshez szükséges egyensúly megteremtése érdekében - írja a Bloomberg.


Szlovénia nem számíthat a válsgág előtt tapasztalt növekedési ütemre, ezért nyugdíjreformot kell végrehajtania még ebben az évben, ha lehetséges - közölte Antonio Spilimbergo, az IMF képviselője, miután tíz napos felülvizsgálatot tartott az ország kilátásait illetően. A gazdaság bővülni fog idén, bár a bruttó hazai termék gyengén alakult az első negyedévben - tette hozzá.

Szlovénia gazdasága, amely átlagosan 4 százalékkal bővült ebben az évtizedben a válság előtt, 0,8 százalékkal fog bővülni idén, ami kevesebb az áprilisban becsült 1,1 százalékos mértéknél. Sok bizonytalan tényező árnyékolja be a kilátásokat - hangsúlyozta az IMF szakembere.

Megtesszük az első lépéseket a nyugdíjrendszer átalakítására a jövő év elején - közölte Franc Krinazic pénzügyminiszter sajtótájékoztatón.

Spilimbergo kritikus volt a szlovén kormány azon lépésével kapcsolatban, miszerint növelnék a minimálbért 22 százalékkal mondván, hogy ez csökkenti a versenyképességet. Szlovéniának rugalmasabbá kell tennie a munkaerőpiacot a hosszú távú fiskális fenntarthatóság érdekében - figyelmeztett az IMF képviselője.