A kínai statisztikai hivatal kedden közzétett adatai szerint a fogyasztói árindex 0,5 százalékkal nőtt októberben az előző év azonos időszakához képest. A fogyasztói árak emelkedésének üteme nem lassult hasonlóan alacsony szintre azóta, hogy 2009 októberében az árindex 0,5 százalékos visszaesését regisztrálták. Elemzők 0,8 százalékos emelkedést jeleztek előre a szeptemberi 1,7 százalék után.

Havi összevetésben a fogyasztói árak 0,3 százalékkal estek vissza szeptemberről októberre, az év első tíz hónapját tekintve pedig 3 százalékkal nőttek a múlt év azonos időszakához képest. A kínai kormányzat 3,5 százalékos fogyasztóiár-emelkedést tűzött ki az idei évre.

QP | Quality Placement

Az elmúlt hónapokban a legnagyobb mértékű áremelkedés rendre az élelmiszerek árában volt megfigyelhető, ám havi összevetésben nézve az élelmiszerek árindexe 1,8 százalékkal visszaesett szeptemberről októberre, ami a teljes fogyasztói árindexet 0,41 százalékkal húzta lefelé - mutatott rá Tung Li-csüen, a statisztikai hivatal szakértője az adatokhoz mellékelt közleményben.

Éves összehasonlításban ugyan az élelmiszerek ára továbbra is növekedett, ám a növekedés üteme jóval visszafogottabbá vált: 2,2 százalékosra enyhült a szeptemberben mért 7,9 százalékról. A szakértő rámutatott: a mérséklődést a sertéshús árának csökkenése okozta. Az élelmiszerek árát ugyanis a disznóhús ára húzta felfelé, amely az elmúlt közel két évben elsősorban az ország sertésállományát megtizedelő afrikai sertéspestisjárvány miatt megemelkedett. A kínai mezőgazdasági minisztérium október végén közölte, hogy a meghozott intézkedéseknek, valamint a behozatal növelésének köszönhetően javult a sertéshúsellátás az országban. Havi összevetésben a disznóhús ára 7 százalékkal esett vissza szeptemberről októberre, éves bázison pedig 19 hónapos emelkedés után először csökkent, méghozzá 2,8 százalékkal.

A termelői árak éves bázison 2,1 százalékkal estek vissza októberben, csakúgy, mint egy hónappal korábban. Elemzők az árcsökkenés enyhülését várva 2 százalékos visszaesést jeleztek előre. Havi összevetésben a termelői árak változatlanok maradtak, míg az év első kilenc hónapját tekintve 2 százalékkal csúsztak vissza a tavalyi év azonos időszakához képest.

A gyenge infláció ugyan a koronavírus-járvány elhúzódó gazdasági hatásairól árulkodik, mindazonáltal Kína gazdasági adatai egyéb téren a helyreállást tükrözik. A szombaton közzétett, októberi külkereskedelmi adatok szerint a kínai export a vártnál nagyobb mértékben bővült, a feldolgozóipar és a szolgáltató szektor teljesítménye pedig a hivatalos és privát felmérések szerint is stabilan növekszik. A Világbank előrejelzése szerint a kínai gazdaság idén 2 százalékos növekedést érhet el, míg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint Kína a G20-as országcsoport egyetlen országa lehet az idén, amely gazdasági növekedést ér el. Az IMF októberben 1,9 százalékra emelte előrejelzését a kínai GDP idei növekedésére vonatkozóan.