A piacok arra számítanak, hogy az Európai Központi Bank (ECB) elnöke a kamatdöntést követő sajtótájékoztatón megerősíti az európai jegybank rendkívüli intézkedések melletti elkötelezettségét, egyúttal részletekkel is szolgál arra vonatkozóan, hogy az ECB milyen eszközökkel kívánja garantálni az európai gazdaság fellendülését.

Elemzők körében megkezdődtek a találgatások arra vonatkozóan, hogy az ECB meddig kívánja meghosszabbítani a jelenleg érvényben lévő állampapír-vásárlási programját, amelyet a görög államháztartás válságos állapotáról szóló piaci pánikra reagálva indított el. A MarketWatch szakértői konszenzusa szerint az év végéig mindenképpen kitolnák a program lejáratának határidejét, annak ellenére, hogy Axel Weber, a Bundesbank elnöke nemrég arról beszélt, hogy a jövő elejéig első negyedévéig érvényben marad az ECB ajánlata.

Az eurózóna országaiban irányadó ráta immár 16-ik hónapja változatlan; a rekordalacsony értéket várhatóan 2011 negyedik negyedévéig megőrzi az ECB a Reuters elemzői konszenzusa szerint.

Az ECB rendkívüli intézkedéseinek fenntartása hozzájárulna a térség stabilitásának megőrzéséhez, hiszen a PIGS-országok fizetőképességével kapcsolatos pánik elharapódzása óta Spanyolország, Portugália, Írország és Görögország mindeddig nem látott méreteket öltött, annak ellenére, hogy az összes eurózóna-tag együttes hitelének mértéke csökkent.