Mariano Rajoy spanyol kormányfő felszólította az Európai Központi Bankot (ECB), hogy szorítsa le egyes eurózóna-államok kötvényeinek hozamait - tudósított a Bloomberg. Az adósságok finanszírozása nem lesz fenntartható, akkor bajban leszünk - indokolta álláspontját a tegnapi uniós csúcs után nyilatkozva. Kitartok amellett, hogy az ECB-nek meg kell hoznia ezt a döntést, ahogy azt már korábban is megetette párszor - tette hozzá.

Az európai jegybank segített az égbe emelkedő spanyol állampapírhozamok leszorításában augusztusban, amikor vásárolni kezdte az ország kötvényeit és további segítséget nyújtott hosszú távú olcsó hitelakcióival (LTRO), amelyekkel összesen ezermilliárd eurót pumpált az európai bankokba decemberben és februárban.

Tessék csőre tölteni a zsét

Mindazok a beavatkozások, amelyeket kérek, 24 órán belül elindíthatók - mondta Rajoy, aki szerint a legfontosabb feladat az, hogy garantálják az eurótagállamok adósságának finanszírozását. Jelenleg ez utóbbi még  biztosított, de ha megváltozna a helyzet, akkor 24 órán belül meg kellene hozni a megfelelő döntéseket.

A tízéves spanyol kötvények hozama 150 bázisponttal emelkedett március 2. óta, amikor a kormányfő bejelentette, hogy idén nem teljesítik a korábban vállalt öt százalék alatti deficitcélt, hanem e fölött lesznek. A hozam tegnap elérte a 6,2 százalékot - Görögország, Portugália és Írország hét százaléknál hullott az EU és az IMF karjaiba. A hasonló német papírokkal szembeni hozamfelár 4,8 százalékpont.

Mario Draghi, az ECB elnöke úgy véli, hogy Rajoy nem feltétlenül arra kérte az európai jegybankot, hogy saját forrásaiból támogassa a spanyol adósságtörlesztést. A szükséges likviditás más forrásokból is elérhető - mondta, de az nem derült ki mire céloz.