A görög állampapírok ugyan még mindig kibocsátási értékük 17 százalékán forognak, ám legalább egy befektető, az Adelante Asset Management vezérigazgatója, Julian Adams úgy látja lesz ez még jobb is - derül ki a Reuters riportjából. Szerinte az alacsony érték a korábbi nehéz idők tapasztalatára alapozott túlzott pesszimizmus eredménye. Az Adelante a júniusi parlamenti választások előtt vette első görög csomagját a névérték egy eurójára vetítve 12,5 centért, azzal a céllal, hogy ha 16-17 centre emelkedik az értékük, akkor túlad rajta.

Ezt nemrégiben elérték, mégsem értékesítik a pakkot, hanem növelik az alap kezében lévő görög adósságok arányát, mégpedig a teljes eszközérték két százalékáról négy százalékra. Minden attól függ, hogy a dolgok hogyan alakulnak - fejtegette Adams, aki úgy látja, hogy ha minden a jól megy, akkor az alacsony húsz egynéhány centes ár simán benne van a pakliban.

Újabb leírás jön

A menedzser szerint a görög költségcsökkentési terv - a 2013-as és a 2014-es költségvetés egyensúlyának javítása 11,5 milliárd euróval - szeptember közepén elnyerheti az EU-ECB-IMF trojka tetszését, így Athén megkapja a túléléshez szükséges további hitelrészleteket. Ennél hosszabb távú hatása lehet, ha a magánhitelezők követeléseinek 53 százalékos márciusi lefaragása után a közhitelezők - az ECB, az eurózónás központi bankok és államok - is elengedik a kezükben lévő görög adósság egy részét.

Az IMF adósságtörlesztési szimulációi azt mutatták, hogy az országnak további engedményre van szüksége - emlékeztet Adams. Ezt a közösségi hitelezőknek kell bevállalniuk, ami viszont nagyon pozitív hatással lenne a magánkézben maradt görög adósságok értékére.

Nem csupán az Adelante lát fantáziát az elértéktelenedett kötvényekben, lehetnek mások is a piacon vélik pénzpiaci kereskedők. A 2027 februárjában lejáró állampapírok hozama a május végi 29 százalékról 23 százalékra esett és a tízéves kötvények piacán egy százalékpontra csökkent az eladási, illetve a vételi ajánlatok közötti rés. Májusban még két százalékon, a válság csúcsán kilenc százalékon állt ez a mutató. A fogalom némi növekedést mutat - napi 10-20 millió euró -, bár még mindig nagyon alacsony - mondta egy athéni kötvénykereskedő.