Az irányadó egyhetes repo kamatláb 4,5 százalékról 10 százalékra változott, miközben az egynapos hitelnyújtási rátát 7,75 százalékról 12-re, míg az egynapos betéti kamatát 3,5-ről 8 százalékra emelte. A piacok eddig az egynapos kamatot tekintették irányadónak, mostantól azonban a jegybank közlése szerint az egyhetes lesz az.

A Bloomberg által megkérdezett elemzők az irányadó repo ráta esetében nem számítottak változtatásra, úgy, ahogy az egynapos betéti kamatok esetében sem, a hitelnyújtási ráta esetében pedig 10 százalékos szinttel számoltak - írja a Business Insider.

A  bejelentésre azonnal 2,1925-re erősödött a török líra árfolyama a dollárral szemben a döntés előtti 2,2591-ről.

Erdem Basci a török jegybankelnök kedden egyértelmű utalást tett a kamatemelésre, miután a központi  bank negyedéves inflációs jelentését ismertetve elmondta: az eddigi 5,3 százalékról 6,6 százalékra rontották az idei évre vonatkozó inflációs előrejelzését. A jegybank inflációs célszáma 5 százalék.

Erdem Basci kijelentette: "Senkinek ne legyen kétsége afelől, hogy a központi bank minden rendelkezésre álló eszközt használni fog (hogy megfékezze az inflációt). A bank, ha szükséges, habozás nélkül megteszi azokat a lépéseket, amelyekkel tartósan szigorítja a monetáris politikát".

A központi bank nagyjából 3 milliárd dollárt öntött a piacra, hogy megállítsa az árfolyamzuhanást, de hiába. A jegybank végül hétfő délelőtt bejelentette, hogy kedd este rendkívüli ülést tart.

Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök a monetáris tanács kedd esti ülése előtt kijelentette, ellene van a kamatemelésnek. "Ellenzem, mint ahogy mindig is tettem" - mondta a sajtónak, mielőtt hivatalos látogatásra Iránba indult. Hozzátette ugyanakkor, hogy nincs beleszólása a jegybank döntésébe.

A részben a Fed kötvényvásárlási programjának mérséklése miatt nyomás alá került feltörekvő gazdaságok közül elsőként egyébként India "esett el", ahol a jegybank kedden 7,75 százalékról 8,0 százalékra emelte a kamatot.

Törökország után Dél-Afrika lehet a következő jelölt, ahol szerdán tartanak kamatmeghatározó ülést. A rand a török lírához hasonló nyomás alatt van. A platinabányákban kirobbant sztrájkok ugyanakkor nem könnyítik meg a döntéshozók helyzetét. Elemzők elképzelhetőnek tartják, hogy a pillanatnyi helyzetben nem tudnak olyan intézkedést hozni, amellyel megállíthatják a rand gyengülését.

Az indiai kamatemelés és a törökországi monetáris szigorítás után felmerül a kérdés, hogy mindez hogyan hat a magyar monetáris politikára. Erről szóló cikkünket itt olvashatja.