Az IBRiS közvélemény-kutató intézet felmérése szerint Andrzej Duda államfő, Mateusz Morawiecki miniszterelnök és Jaros³aw Kaczynski, a kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) elnöke, az ország tényleges ura vezeti a politikusok népszerűségi listáját Lengyelországban - írta az onet.pl internetes portál.

A felmérés szerint az Orbán Viktor magyar kormányfővel jó kapcsolatot ápoló Kaczynskiben a megkérdezettek 40,8 százaléka bízik - ez a pártelnök legjobb eredménye az első, 2015. novemberi IBRiS-közvélemény-kutatás óta. A pártelnök 3,7 százalékot javított nyári eredményéhez képest, ami éppen jókor jön az október 13-ai parlamenti választások előtt. Duda 47,8 százalékos népszerűségi indexszel áll az élen, ami nem meglepő, mivel mindig az államfők vezetik a politikuslistákat. Morawiecki 44,2 százalékot ért el.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, Lengyelország korábbi miniszterelnöke 28,8 százalékos bizalmi indexet ért el, ez a legrosszabb "osztályzata", amióta 2018 márciusában a neve visszatért a hazai listára. Az ellenzék legnagyobb ereje, a Polgári Koalíció miniszterelnök-jelöltje Malgorzata Kidawa-B³onska nem nagyon büszkélkedhet azzal, hogy továbbra sem ismeri a megkérdezettek 23,3 százaléka. Az ellenzéki politikusok közül a legnagyobb bizalmat a lengyel parasztpárt (PSL) vezetője, Wladyslaw Kosiniak-Kamysznak élvezi, 30,6 százalékkal, ám a PSL támogatottsága ennek ellenére a parlamenti bejutási küszöb körül ingadozik.