Svédország stratégiát vált: azt követően, hogy eddig a válságkezelés laza módszerét alkalmazta, abban bízva, hogy a lakosság fokozatosan átfertőződik a koronavírussal, s ezzel rövid idő alatt kialakul nyájvédettsége, most áttér az európai országokból ismert korlátozásokra - derül ki a Business Insider cikkéből. Anders Tegnell virológus, az ottani válságkezelés atyja, aki rajongótábort szerzett az egész világon a "svéd modellel", helyi egészségügyi vezetőkkel tárgyal az új intézkedések bevezetéséről. A váltás oka, hogy Stockholmban és a közelében lévő Uppsalában felgyorsult a járvány terjedése.

A "svéd modellt" azért bírálják, mert magas a koronavírus-halálozási arány. Míg Svédországban közel 6000-en vesztették életüket az új vírus miatt, addig más észak-európai országokban jóval kevesebben, például Norvégiában kevesebb, mint 300-an, Finnországban kevesebb, mint 350-en haltak bele a koronavírus-betegségbe.

Az ellenérv szerint más országoknál már nem feltétlenül rosszabb a svéd halálozási arány. Másrészt Tegnell felhívja a figyelmet arra is, hogy Norvégiában az elmúlt években többen vesztették életüket sima influenza miatt, mint Svédországban és más országokban is látható volt ez az összefüggés az influenza- és a koronahalálozás között.

Rafinált egy vírus ez!

Joacim Rocklov, az Umea University szakértője részletezte a lehetséges intézkedéseket. E szerint erősen ajánlani fogják az embereknek, hogy kerüljék a forgalmas helyeket, például a bevásárlóközpontokat, a múzeumokat, a konditermeket, a koncerteket és a sporteseményeket. Emellett javasolt lesz a tömegközlekedés kerülése is, illetve a távolságtartás azoktól, akikre a legnagyobb veszélyt jelenti a fertőzés.

A svédek azonban ezt is másként csinálják, mint mások: ezek a szabályok nem lesznek kötelezőek, és főként nem lesznek BKV-ellenőrök, bolti árufeltöltők és hozzájuk hasonló felhatalmazott vagy önkéntes felügyelők, akik ellenőrzik a betartásukat, hanem csak erőteljes ajánlásokról van szó. Tegnell, aki virológus gurunak számít, egyébként azzal magyarázta a stratégiaváltást, hogy a két svéd városban nem akkora a lakosság védettsége, mint gondolták. Úgy tűnik, hogy a járvány egyenetlenül terjed: lehetnek nagy csoportok a nagyvárosokban, amelyeket eddig még nem ért el.