Az euróövezetben a feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokból képzett, összetett beszerzésimenedzser-index (BMI) 53,9 pontra nőtt az októberi 53,3 pontról, ami tavaly december óta a legmagasabb érték. A végleges adat jobb az előzetesen közölt 53,7 pontnál, de elemzők nagyobb, 54,1 pontos végleges értékre számítottak.

A szolgáltató szektorban a beszerzésimedzser-index 53,8 pontra nőtt az októberi 52,8 pontról, miközben elemzők az előzetes novemberi adattal megegyező értékre, 54,1 pontra számítottak.

A feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index értéke 34 havi csúcsra, 53,7 pontra emelkedett az előző havi 53,5 pontról. Az előzetes adat ugyancsak 53,7 pont volt.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi.

A vizsgált országok közül Írországban és Spanyolországban mérték a legerősebb növekedést. Az Írországra vonatkozó kompozit BMI értéke 3 havi csúcsra, 55,5 pontra, Spanyolországé pedig öthavi csúcsra, 55,2 pontra emelkedett. Németország összetett beszerzésimenedzser-indexe viszont 55,0 pontra csökkent az október 55,1 pontról, Franciaországé pedig 51,6 pontról 51,4 pontra süllyedt.

A végleges BMI-adatok egyértelművé teszik, hogy novemberben erősödött a gazdasági növekedés az euróövezetben - kommentálta a tanulmány megállapításait Chris Williamson, a Markit vezető közgazdásza, aki szerint a friss adatok alapján arra lehet következtetni, hogy negyedéves összevetésben 0,4 százalékra gyorsulhat a növekedés az október-decemberi időszakban.

Rövid távon is kedvezőek a kilátások. Az euróövezeti vállalkozásokat nem nyugtalanítják a jelenlegi politikai kockázatok, hanem arra készülnek minden jel szerint, hogy bővítik tevékenységüket a közeljövőben. Erős ütemben - az utóbbi öt évre visszatekintve az egyik legnagyobb mértékben - növekedett a foglalkoztatottak száma, miközben a megrendelésállomány is jelentősen gyarapodott. Az euró árfolyamának gyengülése megtámogatta a feldolgozóipart, amelynek növekedését főleg az export hajtotta. A szolgáltató szektor bővüléséhez viszont a belső piaci kereslet erősödése is hozzájárult.

Dacára a negyedik negyedéves erős növekedésnek és az inflációs nyomások fokozódására utaló jeleknek nem valószínű, hogy az Európai Központi Banknak decemberi ülésén visszarettenjen mennyiségi enyhítési programjának kiterjesztésétől. Ha azonban az euróövezet gazdasága tovább élénkül, felveti a valószínűségét annak, hogy a korábban vártnál előbb kivezetik a gazdaságösztönző intézkedéseket - véli Chris Williamson.

QP | Quality Placement