Utóbbiak megfogalmazói kiemelték, az európai termelőkre nézve kedvező pontjai is vannak a megállapodásnak – írja a Világgazdaság. Az egyik legkomolyabb kifogás, hogy a megegyezés révén kifogásolható technológiával készült nedűk is az EU piacára kerülhetnek. E körben a leginkább vitatott módszer, hogy a borokat az USA-ban sokszor fémhordókban, faforgáccsal érlelik, míg Európában ezt drága tölgyfahordókkal végzik. Németország illetékesei tavaly például egyszerűen kijelentették: ez az eljárás megengedhetetlen. Az olaszok viszont úgy nyilatkoztak: engedélyezzék a faforgácsos – a tölgyfahordónál lényegesen olcsóbb – eljárást, mert így legalább versenyben maradnak az amerikai konkurenciával. Kedvezőnek ítélték ugyanakkor a megegyezés azon részét, hogy az engedményekért cserébe az Egyesült Államok kormánya ígéretet tett a 17 európai tájhoz köthető márkanév – mint például a burgundi vagy a tokaji – használatának korlátozására.