A biztonsági erők nyomon követték a szállítmányt, amint az a rijádi kikötőbe érkezik és egy raktárba viszik. A razzia során letartóztattak hat szíriai és két pakisztáni állampolgárt.

A hatóságok ugyan nem nevezték meg, hogy milyen készítményről volt szó, de a portál szerint Szaúd-Arábia a legnagyobb piaca a captagon logóval ellátott tablettáknak. A captagon - amely jellemzően amfetamin, koffein és különböző töltőanyagok keveréke - az egyik legnépszerűbb kábítószer az Öböl-menti gazdag fiatalok körében.

A kábítószert a szíriai polgárháború harcosai is fogyasztják, akik szerint a harctéren a félelmet csillapítja.

A captagon globális kereskedelme gyorsan növekszik, tavaly becslések szerint forgalma elérte az 5,7 milliárd dollárt.

Ez az életükbe is kerülhet

A kábítószer-csempészetért elítélt embereket a szaúd-arábiai kábítószertörvények értelmében halálra lehet ítélni, bár 2021 óta moratórium van érvényben a nem erőszakos, kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények elkövetőinek kivégzésére.

A hatóságok nem közölték, hogy honnan származnak a lefoglalt tabletták, de az Öbölben lefoglalt captagon nagy része feltehetően Szíriából és Libanonból érkezik. A szíriai kormányt és a vele szövetséges fegyveres csoportokat, például a libanoni Hezbollahot azzal vádolják, hogy felügyelik a captagon előállítását és terjesztését, bár ők ezt tagadják.

Tavaly a szaúdi kormány felfüggesztette a Libanonból származó összes zöldség- és gyümölcsimportot, miután ötmillió captagon tablettát rejtettek el mintegy 2000, Bejrútból szállított gránátalma belsejében.