Mateusz Mazowiecki lengyel kormányfő kedden bemutatta az úgynevezett úti térképet, amelyen járva a kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) megvalósítja választási ígéreteit. Ennek kapcsán azt is megmagyarázta, honnan veszik a pénzt a párt elnöke, Jaroslaw Kaczynski ígéreteinek teljesítésére - adta hírül a Business Insider Polska. Ezek között szerepelt a havi 500 zlotys plusz családi pótlék kiterjesztése az első gyerekekre is, a nyugdíjasok 13. havi nyugdíjának bevezetése, illetve a 26 éven aluliak jövedelemadójának elengedése.

A PiS ígéreteinek egyik pénzügyi alapját a szürke gazdaság visszaszorítása adhatja, továbbá megszabadulnak az áfával és más adókkal trükköző maffiáktól. A miniszterelnök szerint ezek nemzetközi csoportok, akik elkerülik az adófizetést Lengyelországban.

Az egyik intézkedés, amelyet meghoznak, ha hatalmon maradnak az őszi parlamenti választások után, a támogatott gyógyszerek kivitelének megakadályozása lesz. Ebben maffiózók orvosoknak és civileknek fizetnek külföldön drágán eladható gyógyszerek felírásáért.

Nem jön ki a matek

Morawiecki szerint az adókat érintő lépésekkel több milliárd zloty bevételnövekedést vagy kiadáscsökkentést érhetnek el. Ehhez jöhet pluszbevétel a társasági nyereségadóból, úgy, hogy jobban megadóztatják a Lengyelországban tevékenykedő külföldi cégeket.  Évi két-hárommilliárd zloty bevételt biztosíthat az adminisztráció digitalizálása is.

Összességében a büdzsének 28-30 milliárd zlotys (2000-2200 milliárd forint) többletet hozhatnak az intézkedések, ez elég lehet a választási ígéreteik teljesítésére. Ez némileg ellentmond annak, hogy a miniszterelnök a februári pártkonvención azt mondta, hogy Kaczynski öt ígérete 30-40 milliárd zlotyba kerül. A Business Insider Polska ezért úgy látja, nem lehet kizárni, hogy a kormány a költségvetés céltartalékaihoz nyúlni a költségek fedezésére.