Jean-Claude Trichet a kamatdöntő ülést követő sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: "élénk éberséggel" ("strong vigilance") figyelik az infláció alakulását. Ezt a megfogalmazást legutóbb az áprilisi kamatemelést megelőző márciusi sajtótájékoztatón használta. Trichet az elmúlt két hónapban ennél enyhébb megfogalmazással élt, amikor az inflációs veszélyekről beszélt.

Az ECB-elnök ismertette az eurórendszer közgazdászainak legfrissebb inflációs előrejelzését. Ezek szerint az idei évben 2,5-2,7 százalékos infláció, 2012-re 1,1-2,3 százalékos infláció várható az euróövezetben. Az ECB márciusban közölt számításaihoz képest az idei drágulásra vonatkozó előrejelzést felfelé módosították, elsősorban a magasabb energia- és nyersanyagárak miatt. Trichet hangsúlyozta, hogy az inflációt érintő kockázatok továbbra is felfelé hatnak.

Az elnök kiemelte, hogy az ECB elkötelezett a "2 százalék körüli, ám azt meg nem haladó" inflációs célt teljesítése mellett és rendkívül fontos, hogy az energia- és nyersanyagárak növekedése ne okozzon második körös inflációt.

A sajtótájékoztatón az ECB úgynevezett rendkívüli finanszírozási tevékenységének meghosszabbításáról tájékoztatott, így az egy hónapos finanszírozási eszközt (MRO) októberig, a három hónapos eszközt (LTRO) legalább szeptemberig biztosítják teljes kihelyezéssel.

Ahogy korábban, úgy a csütörtöki kamatdöntő ülést követő sajtótájékoztatón az ECB-elnök hangsúlyozta, hogy az elhúzódó európai adósságválság nem befolyásolja a szervezetet az újabb, esetleges kamatemelésekről való döntésben. Hangsúlyozta: az ECB kamatdöntéseinél az euróövezet egészének érdekeit veszi figyelembe és ezt a legjobban az árstabilitás megőrzésével és az inflációs várakozások rögzítésével szolgálhatják. "Ez előfeltétele a célok teljesítésének" - tette hozzá.

A görög adósságválsággal kapcsolatosan leszögezte, hogy az ECB nem támogat semmilyen átstrukturálást, vagy adósságleírást. Hozzátette: minden intézkedésnek, amely a magánszektor részvételével történik önkéntességen kell alapulnia és el kell kerülni, hogy a döntések hitelminősítői lépéseket vonjanak maguk után.

Az euróövezet gazdasági kilátásairól elmondta: a kockázatok általánosságban kiegyensúlyozottak. A kedvező üzleti hangulat és a megnövekedett külső kereslet mellett egyes pénzpiaci szektorok nehézségekkel küzdenek, amelyek kihathat a reálgazdaságra, továbbá az energiaárak emelkedése is negatívan érinti a gazdasági növekedést - érvelt beszédében ez ECB-elnök.

A növekedési pályáról szólva arról tájékoztatott, hogy az idei évre 1,5-2,3 százalékos, míg 2012-re 1,6-2,8 százalékos GDP-bővülést várnak.