Az USA gazdasága a tartós növekedés állapotában van és az erőforrások – azaz a termelőkapacitások és a munkaerő – felhasználása igen magas szintű, ezért várhatóan további kamatemelésre van szükség az infláció féken tartása érdekében – fejtette ki Ben S. Bernanke, a jegybank szerepét betöltő Fed február elsején hivatalba lépett új elnöke a washingtoni képviselőház pénzügyi bizottsága előtt mondott beszédében. A robusztus keresletnövekedés ugyanis folyamatos árnyomást eredményez.

A növekedés tartósságára, mint mondta, elsősorban a legfrissebb foglalkoztatási és fogyasztási adatokból lehet következtetni. A személyi fogyasztási kiadások energia- és élelmiszerárak nélkül számított indexe (PCE), amit a Fed az infláció alakulása szempontjából leginkább mértékadónak tekint, az utolsó három hónapban 2,2 százalékkal emelkedett, ami kissé meghaladja a Fed által kívánatosnak tartott tartomány felső határát. A bank a korábban meghirdetett mérsékelt kamatemelési kurzus keretében utoljára január 31-én 4,5 százalékra emelte az irányadó kamatot.

A következő negyedévekben a Fed nyíltpiaci bizottságának (FOMC) folyamatosan meg kell majd ítélnie az inflációs és a növekedési kockázatokat, s a monetáris politikai döntések egyre inkább a friss makroadatoktól függenek majd. Bernanke szerint a lassuló lakóingatlan-piac jelenti a gazdasági növekedést fenyegető egyik kockázatot, bár hozzátette, hogy a szektor visszafogott fékeződése valószínűbbnek látszik, mint egy erőteljes visszaesés.

A Fed-elnök félévenként esedékes meghallgatása Bernanke számára az első alkalom volt, hogy ismertesse a monetáris politika alakítására vonatkozó elképzeléseit, az elmondottak azonban egyben a monetáris politikai bizottság (FOMC) egészének álláspontját tükrözték.

A jelentésre kedvező gazdasági helyzetben került sor, az USA gazdaságának öt éve tartó folyamatos növekedése következtében januárban négyéves mélypontra, 4,7 százalékra csökkent a munkanélküliség, a kiskereskedelmi forgalom a kedden közzétett adatok szerint januárban 2,3 százalékkal nőtt. A növekedés szempontjából Bernanke szerint elsősorban a lakáspiac esetleges lehűlése jelent kockázatot. A használt lakások eladása decemberben 5,7 százalékkal csökkent. A Fed most közzétett előrejelzése szerint a GDP az idén 3,5 százalékkal, jövőre 3,0-3,5 százalékkal bővül. Az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított PCE idén 2 százalékkal, jövőre 1,7–2 százalékkal emelkedik.