Kosztasz Kadisz ciprusi környezetvédelmi miniszter a közszolgálati televízióban arról beszélt, hogy a tűz hatalmas területeket perzselt fel a Tróodosz-hegységben és károk keletkeztek Arakapasz település melletti ingatlanokban is.

Eddig nem érkeztek jelentések sérültekről, de az erdőtüzek sújtotta térségben áramkimaradások vannak. A térség felett terjengő füstöt a 75 kilométerre lévő fővárosban, Nicosiában is látni lehetett - idézi az Euronews az MTI hírét.

A Telex cikke szerint a tűz most Limassol és Larnaca városoktól északra tombol, a tűzoltók azért küzdenek, hogy megakadályozzák a továbbterjedését a hegyes vidéken át a Machairas erdő felé.

Mariosz Pelekanosz kormányszóvivő aggasztónak nevezte a tűz kiterjedését. Közölte, hogy Görögország és Izrael is tűzoltásra alkalmas repülőgépeket küld a lángok megfékezésére. Jelenleg négy ciprusi tűzoltó-repülőgép segíti a tűzoltók munkáját, amelyet az erős szél és az időnként 40 Celsius fok feletti hőség is hátráltat. Már a szabadságon lévő tűzoltókat is mozgósították.

Az Európai Bizottság szombati közleménye szerint az unió Kopernikusz-műholdját is aktiválták, hogy pontos képet kapjanak a leginkább érintett területekről. Görögországból több tűzoltó repülő indult Ciprusra, és Olaszország is tervez gépeket küldeni.