Gyakorlatilag biztos, hogy az emberi tevékenység okozta az elmúlt hatvan évben kétségtelenül végbement globális felmelegedést - derül ki az Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) régen várt és minden bizonnyal nagy vitát kavaró jelentéséből. Az IPCC, amelyet az ENSZ hozott létre 25 évvel ezelőtt, nem végez saját kutatásokat, hanem 39 ország 259 szakemberének jelentése alapján összegyűjtött minden tudományos eredményt, amely az elmúlt négy évben a klímaváltozással kapcsolatban született. Ennek alapján változtatott korábbi, 2007-es jelentésének konklúzióján.

Akkor nagyon valószínűnek minősítették (90 százalékos bizonyossággal állították), hogy az 1951-et követő szűk hat év tizedben az emberi tevékenységből fakadó szén-dioxid-kibocsátás okozta a föld légkörének melegedését. Most úgy fogalmaztak, hogy rendkívül valószínű (95 százalékos bizonyossággal állítható), hogy az emberi tevékenység áll a változás hátterében.

Negatív egyenleg

A Guardian felhívja a figyelmet arra a finomságra, hogy ezúttal nem csupán a szén-dioxid-kibocsátásra hivatkoznak, hanem figyelembe vették az aeroszolok hűtőhatását is. Számszerűen azt állítják, hogy az előbbi 0,9 Celsius-fokos átlagos felmelegedést okozott a felszínen, míg az utóbbi 0,3 százalékkal hűtötte a környezetet. Másnak, például a Nap változásainak vagy az óceánok hűmérséklet-szabályozásának nincs érzékelhető szerepe, ezért 1951 és 2010 között átlag 0,6 fokkal melegedett a föld.

A klímaváltozással foglalkozó szakértők 97 százaléka egyetért azzal, hogy kizárólag az ember tehető felelőssé a káros hatásért. Bár ez nem tudományos bizonyíték, de mivel a hozzáértők a tudományos vizsgálatok alapján alakítják ki a véleményüket, ezért megerősíti azt a tudományos feltételezést, amely szerint lényegében biztosra mehetünk - vélik a Guardian újságírói.

Lesz nemulass!

A múltban, a jelenben és a jövőben a levegőbe kerülő szén-dioxid hatása évszázadokon át fennmarad akkor is, ha rég felhagyunk a kibocsátással - mondta a Financial Times tudósítása szerint Thomes Stocker, az IPCC jelentését megfogalmazó csoport társelnöke. A szervezet megállapításai szerint a következő változások várhatók a belátható jövőben:

A 21. század végére a földfelszíni hőmérséklet átlag két Celsius-fokkal emelkedhet az 1850-1900-ban - az ipari forradalom első szakaszában - feljegyzett hőmérséklethez képest.

Az óceánok már most is szokatlanul gyorsan emelkedő vízszintje 0,5-0,9 méterrel nőhet 2100-ra az 1986-2005-ös szinthez képest.

A hőhullámok gyakoribbak lesznek és a tovább tartanak a világ legnagyobb részén, egyes helyeken a nagy esők hevesebbé válnak.

Az Északi-sark jege, amely az elmúlt 30 évben minden bizonnyal gyorsabban zsugorodott, mint az azt megelőző 2000 évben, az évszázad közepére teljesen eltűnhet.

Az Antarktisz jégtakarója is elvékonyodhat a század végére, bár ennek kisebb a valószínűsége.

Nagy vita

A környezetvédők az IPCC jelentésére alapozva várhatóan a korábbinál is határozottabban fogják követelni az üvegház hatású gázok kibocsátásának visszaszorítását. A világ országai nem tudnak megállapodni erről: a fejlett országok egységes fellépést szorgalmaznak, míg a feltörekvők úgy vélik, hogy az iparosodásban előttük járó államoknak többet kellene tenniük, mivel az elmúlt 150 évben jobban hozzájárultak a probléma kialakulásához.

Emellett a tudományos vita sincs teljesen lezárva. A kétkedők arra hivatkoznak, hogy az elmúlt 15 évben határozottan lelassult a felmelegedés folyamata. Erre az a válasz, hogy az elmúlt három évtizede melegebb volt, mint bármely tízéves periódus 1850 óta, ezen belül a 21. század első tíz éve volt a legmelegebb. Az 1983 és 2012 közti időszak 66 százalékos valószínűséggel a legmelegebb periódus volt az elmúlt 1400 évben.

A környezetvédők felsültek azzal az előrejelzésükkel, hogy a Himalája gleccserei felolvadnak 2035-re és nincs válaszuk arra, miért nőtt az Antarktisz jégtakarója az elmúlt 30 évben - igaz, nem annyival, amennyivel az Északi-sarké csökkent. Végül volt egy középkori felmelegedési periódus (950 és 1250 között), amikor a föld éppen olyan meleg volt, mint most. Az IPCC jelentése szerint ez utóbbi csak bizonyos régiókban érvényesült, azaz a felmelegedés nem volt olyan kiterjedt, mint most.