A hatóságok szükségállapotot hirdettek, miután a hétvégén és hétfőn egyes helyeken legalább 40 centiméternyi eső hullott. Az előrejelzések szerint hétfő estig újabb heves esőzések várható – figyelmeztettek a hatóságok.

A hadsereg több mint 50 ember evakuálásában segített, köztük többeket az éjszaka folyamán egy NH-90-es katonai helikopterrel szállítottak át ideiglenes lakhelyre – írja az MTI nyomán a 24.hu.

Darfield város közelében egy férfi fába kapaszkodva próbált meg a víz felszínén maradni a megáradt folyamban, de elsodorta az ár – közölte a hadsereg. A helikopter legénysége 30 percig kutatott a vízben, mielőtt megtalálta a férfit és biztonságba helyezte. A katonai helikopter egy idős házaspárt is kimentett autójuk tetejéről.

Egy másik férfit egy civil helikopter pilótája mentett ki vasárnap, miután elsodorta a víz a farmjáról, amikor megpróbálta biztonságba helyezni állatállományát. A férfi a tomboló Ashburton folyón sodródott lefelé, mielőtt sikerült felkapaszkodnia egy kerítésre, majd egy fára. Egy másik farmer észrevette a fejlámpáját, és mentőakciót szervezett.

Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök hétfőn a térségbe utazik, hogy első kézből tájékozódjon a helyzetről.

QP | Quality Placement