Mindenki jól jár, csak nekünk maradnak meg a kamionok – mondta Császár István, Vasszentmihály polgármestere a Népszavának. - Arról volt szó, ha megépül az M80-as, eltűnnek a teherautók a faluból, s az átmenő, napi 600-700 kamionnyi átmenőforgalmat tényleg elviszi az új út. Viszont itt marad az a napi több mint száz, negyventonnás teherkocsi, ami a rátóti bányából viszi a kavicsot az osztrák autópálya-építésekhez.

A 350 fős faluban élőknek az elmúlt évtizedek alatt igencsak elegük lett a 8-as főút forgalmából: a rábafüzesi határállomásra tartók, vagy az onnan érkezők mind az aprócska településen hajtottak át. Ezért is örültek, amikor 2017-ben kiderült, Körmend és az országhatár között 28,9 kilométer hosszan gyorsforgalmi út épül. Az út első, Vasszentmihály és az országhatár közötti, 9,5 kilométeres szakaszát júniusban adták át, az út Körmendig tartó szakasza és a völgyhíd az idén őszre készülhet el.

A vasszentmihályiak szerint az elkerülő út építésének 62 milliárdos projektjébe vélhetően belefért volna egy cirka 300 milliós tétel. Nem kellett volna ugyanis teljesen új utat építeni, a bányától az M8-as csomópontjáig, mert vezet egy széles, jelenleg kaviccsal megszórt földút, ezt kellett volna alkalmassá tenni a kamionok számára. A Népszava rákérdezett a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-nél, miért nem szerepelt a projektben az út, de nem válaszoltak.