A közeljövőben jóval nagyobb nyomást szeretnénk gyakorolni azokra, akik, annak ellenére, hogy munkaképesek, nem hajlandók munkát vállalni, kizárólag szociális segélyekből élnek - mondta Peter Pellegrini szlovák kormányfő a pozsonyi Új Szó tudósítása szerint.

A tervek szerint lefaraghatnák vagy akár - három hónap után - teljesen le is állíthatnák a segélyek fizetését azoknak, akik visszautasítják a munkaügyi hivatalok állásajánlatait.

Szlovákiában nagyjából 100 ezer betöltetlen állás van, miközben a munkaügyi hivatalok nyilvántartásában körülbelül 150 ezer állástalant regisztrálnak. Így ezek foglalkoztatása enyhíthetné a munkaerőhiányt. Ráadásul például csak a tavaly elfogadott 33 projektnek köszönhetően kilencezer új munkahely jön létre hamarosan.

A kormány nem szeretné, ha a cégek a munkaerőhiány miatt fordítanának hátat Szlovákiának. Az állástalanok munkába állítása mellett a bérek növelésével akarják elérni, hogy egyre többen térjenek haza a nyugat-európai országokból is. A kormányfő elismerte, Szlovákia nem kerülheti majd el, hogy a jövőben egyre több külföldi, elsősorban ukrán és szerb vendégmunkás dolgozzon a helyi üzemekben.

A fotó forrása: Szabó Dániel/Napi.hu.