Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Zeman személyesen jelentette ezt be a Blesk.cz prágai hírportálon vasárnap megjelent interjúban - írja az MTI.

"Úgy döntöttem, hogy áttérek a tolószékre, mert nem látok ebben semmi rosszat. Lányban (vidéki államfői rezidencia) vagy a Hradzsinban időnként már most is ezt használom. Lábaim állapota nem kielégítő, ráadásul így kényelmesebb" - mondta a 76 éves politikus, akinek elnöki mandátuma 2023. márciusában jár le. Azt mondta, hogy október 28-án, a legnagyobb cseh államünnepen már kerekesszékből kívánja átadni a kitüntetéseket.

Kérdésre válaszolva, hogy miért nem közölte ezt korábban, az elnök megjegyezte: bízott abban, hogy lábai meggyógyulhatnak. "Ha pedig nem, akkor miért gyötrődjek a járással" - tette hozzá.

Milos Zeman egészségi állapota azután került újra a cseh sajtó érdeklődésébe, hogy szerdán az új egészségügyi miniszter kinevezésekor a sajtónak nem tették lehetővé, hogy lefényképezze vagy lefilmezze az elnök érkezését a Hradzsin egyik dísztermébe.

A cseh államfő cukorbeteg, emiatt lábait egyre nehezebben tudja használni, és az utóbbi hónapokban már csak személyes testőrei segítségével tudott mozogni. Régóta bottal járt. Tavaly kéztörést szenvedett, amikor magánlakhelyén bot nélkül akart átmenni az egyik szobából a másikba, és elesett. Korábban megtörtént az is, hogy a lépcsőkön testőreinek az elnököt szinte fel kellett vonszolniuk, és közben leesett róla a cipője. Mindezt a cseh újságírók rendszeresen filmezték, fotózták. A szerdai miniszteri kinevezéskor azonban az elnök érkezéséről kizárták az újságírókat. Petr Arenberger új egészségügyi miniszternek Zeman már tolószékben ülve adta át a megbízatási okmányt.