Romániában hamarosan életbe léphet az a törvény, amelynek értelmében a vásárlók készpénzt vehetnek fel bankkártyájukkal a kereskedőktől. Az ügynevezett cash-back-törvény végső változata szerint az évi 10 ezer eurónál nagyobb forgalmú kereskedők kötelesek kártyaolvasókat használni és lehetővé tenni a vásárlóknak a bankkártyás készpénzfelvételt az üzletükben.

A készpénzfelvétel vásárláshoz kötött, a legnagyobb kikérhető összeg 200 lej (14 ezer forint). Amint az új szabály életbe lép, a vevőnek csak annyi lesz a dolga, hogy amikor kártyájával kifizeti a megvásárolt termékeket és jelzi az eladónak, hogy ki szeretne venni egy bizonyos összeget a számlájáról.

A tranzakció banki kezelési költsége ugyanannyi, mintha a vásárló bankautomatából vett volna fel pénzt. A törvény szerint a boltos is felszámolhat kezelési költséget, ami a felvett összeg legfeljebb egy százaléka lehet. A kereskedőknek jól látható helyen fel kell tüntetniük a készpénzkifizetés kezelési költségét.

A törvény a 10 ezer eurós határ miatt a kisebb települések, akár falvak kisboltjait is érinti, hiszen többségük forgalma meghaladja ezt a szintet. Ha az államfő kihirdeti a jogszabályt, az érintett kereskedőknek 30 napjuk van arra, hogy szerződést kössenek valamelyik bankkal. A pénzintézetek ingyen bocsátják rendelkezésükre a kártyaleolvasókat.