A prágai Állami Operaház 2016 júliusát 2018-ig zárva lesz - mintegy 8 milliárd forintnyi összeget szánnak a patinás épület felújítására, bár a pontos költség csak a versenypályázat nyertesének kihirdetése után lesz ismert - írta a CTK hírügynökség.

Eredetileg azt tervezték, hogy az 1888-ban épült opera és a 60-70-es években hozzáépített háttér-kiszolgáló együttes a munkálatok alatt zavartalanul működni fog, de ez mind műszakilag, mind anyagilag megoldhatatlannak bizonyult, olyan átfogó restaurációs munkákra van szükség. Daniel Herman kulturális miniszter a Právo című lapnak úgy nyilatkozott, hogy az épület számos eleme már jóval túlélte várható élettartamát, ami nemcsak a nézők számára kényelmetlen, de az ott dolgozók biztonságát is veszélyezteti.

Ki kell cserélni a teljes cső- és villamosvezeték-hálózatát, átépíteni a forgószínpadot és a zenekari árkot, az öltözőket és a próbatermeket. Átalakul a nézőtér is, de anélkül, hogy csökkentenék eredeti, 1100 személyes befogadó képességét. Természetesen megújulnak a díszítő elemek, a tükrök és a stukkók, és kicserélnek minden olyat, mint például az évtizedek során beépítette világító testeket, amelyek nem felelnek meg az operát 1886-1888-ban építő vezető bécsi cég, a Fellner és Helmer elképzeléseinek.