A portugál külügy- és gazdasági minisztérium közös közleménye szerint a jövő évtől kezdve nem lesz munkaszüneti nap sem az úrnapja, sem a mindenszentek ünnepe.

A Szentszék és a portugál kormány hetek óta tárgyal a 2004-ben kötött konkordátum módosításáról. A portugál állam és a katolikus egyház viszonyát szabályozó szerződés rendelkezik a vallási ünnepnapokról. A Vatikán beleegyezett abba, hogy a jövő évtől kezdve öt éven át ne legyen munkaszüneti nap a húsvét után hatvan nappal ünnepelt úrnapja és a november 1-jén tartott mindenszentek napja sem.

"A megállapodás célja Portugália és a portugálok erőfeszítéseinek támogatása, hogy felül tudjanak emelkedni az országot sújtó gazdasági és pénzügyi válságon" - fogalmazott a portugál kormány, amelynek közlése szerint öt év múlva felülvizsgálják a mostani egyezséget.

Az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap 78 milliárd eurós mentőcsomagjának fejében Portugália vállalta, hogy átalakítja munkaerőpiacát, rugalmasabbá téve a munkaidőt és a felmondás lehetőségét, illetve csökkentve a fizetett ünnepnapok számát és a szabadság időtartamát.

A két vallási mellett két polgári ünnepnap is a megszigorítás áldozatává vált. A jövő évtől dolgozniuk kell a portugáloknak október 5-én, a köztársaság megteremtésének napján, valamint december 1-jén is, amikor a Spanyolországgal szemben kivívott függetlenségre emlékeznek.

A munka törvénykönyvének reformját - amelyről a kormány tárgyalásokat folytatott a szociális partnerekkel, kivéve a legnagyobb szakszervezetet (CGTP) - márciusban fogadta el első olvasatban a parlament. Azóta erős társadalmi ellenkezés tárgya.