Augusztusban második hónapja gyorsult a román infláció: a ráta éves értéke 7,6 százalékra emelkedett, ami két éve nem látott csúcsot jelent, júliusban még 7,1 százalékot tett ki a drágulás mértéke - írta a Bloomberg.

Az elemzői várakozások 7,7 százalékos éves pénzromlásról szóltak. Az előző hónaphoz képest 0,2 százalékkal lettek magasabbak a fogyasztói árak. A román jegybank augusztusban emelte meg idei inflációs prognózisát, miután a kormány - az IMF által megkövetelt hiánycél tartása érdekében - 5 százalékponttal 24 százalékra emelte az általános forgalmi adó kulcsát.

A bank várakozásai szerint a ráta idei értéke 7,8 százalék lesz (jelentősen a korábbi 3,5 százalékos cél felett), jövőre aztán (az áfaemelés bázishatásának megszűntével) 3,1 százalékra csökkenhet.

Elemzők szerint a pénzromlás üteme a következő hónapokban 8 százalék feletti szinten tetőzhet, december végével azonban megkezdődhet a csökkenés.

A lej 0,1 százalékkal erősödött az euróhoz képest péntek délelőtt, a bukaresti BET tőzsdeindex azonban 0,8 százalékkal csütörtöki zárása alá került.