Az olaj jegyzése hordónként 83 dollár fölé kúszott a tengerentúlon két héten belül először, mivel a jelek szerint a megnövekdett kereslet miatt csökkennek az üzemanyag-készletek. A gyengülő dollár szintén növeli az árupiaci cikkek vonzerejét.

A kőolaj május határidős ára 1,08 dollárral, azaz 1,3 százalékkal kúszott föl 83,45 dollárra hordónként a tenerentúli elektronikus kereskedésen. A Brent kőolaj májusi határidős jegyzése 75 centtel nőtt 82,13 dollárra Londonban.

A Bloomberg kutatása szerint a gázolaj-készletek 1,85 millió hordóval csökkentek a múlt héten, a kőolajkészletek pedig 2,5 millió hordóval nőttek. Az OPEC-oszágok tagjai ráadául növelték a termelést márciusban egy másik felmérés szerint.

Elemzők szerint maradnak a többletkészletek, de a helyzet stabilizálódni látszik. Ugyanakkor nem látnak okot arra, hogy az árak 85 dollár fölé kússzanak. Az olaj jegyzése 4,7 százalékkal nőtt az első negyedévben és 4,3 százalékkal márciusban.

A zöldhasú 1,3505 dollárra gyengült az euróval szemben szerda délután.

Tovább emelkedik az arany jegyzése is. A nemesfém júniusi határidős ára 8,80 dollárral, azaz 0,8 százalékkal nőtt unciánkénti 1114,50 dollárra a New York-i Comex kereskedésen.