A ketchupot feldolgozott paradicsomból készítik, amelyet főként Kaliforniában, Olaszországban és Kínában termesztenek, és amelyek mindegyike veszélyben van a globális felmelegedés miatt – írja a Telegraph.

Az emelkedő hőmérséklet azt jelenti, hogy a növények - a legtöbb terményhez hasonlóan világszerte - egyre nagyobb stressznek vannak kitéve. A dániai Aarhusi Egyetem által vezetett kutatócsoport most egy matematikai modellt hozott létre annak megállapítására, hogy a különböző éghajlatváltozási forgatókönyvek hogyan befolyásolnák a termelést.

Évente mintegy 180 millió tonna paradicsomot termesztenek, amelynek kétharmadát mindössze három ország termeli: az Egyesült Államok, Kína és Olaszország.

Tavaly az éghajlatváltozással foglalkozó kormányközi munkacsoport (IPCC) öt jövőbeli globális felmelegedési forgatókönyvet vázolt fel, amelyek a fosszilis tüzelőanyagok felhasználásának és kibocsátásának különböző szintjeire vonatkoznak.

Összességében a kutatás megállapította, hogy 2050-re a paradicsomtermelés körülbelül hat százalékkal csökkenne, és az öt lehetséges jövőkép között alig lenne különbség. A 2050 és 2100 közötti időszakban azonban a használt éghajlati modelltől függően jelentős különbség mutatkozik, és a legrosszabb forgatókönyv szerint a paradicsomtermés a felére csökkenhet.

A tudósok szerint a paradicsomtermés a felére csökkenne a legrosszabb éghajlati forgatókönyv szerint.

A legrosszabb forgatókönyv szerint a paradicsomtermelő régiókban 2040 és 2069 között mintegy 2,6 Celsius-fokos, 2070-2099 között pedig 5 Celsius-fokos hőmérséklet-emelkedés következne be az 1980 és 2009 közötti alapidőszakhoz képest.

E feltételek mellett a számítógépes modell előrejelzése szerint a 11 legnagyobb termesztő globális feldolgozott paradicsomtermése a jelenlegi évi 14 millió tonnáról kevesebb mint hét millió tonnára csökkenne.

A melegebb hőmérséklet felgyorsítja a növények növekedési sebességét, ami rövidebb gyümölcsfejlődési időt eredményez, és ezáltal csökkenti a terméshozamot.