A cseh vállalatok ellen 2021-ben átlagosan ezer támadás indult a kibertérben - jelentette a Radio Praha a Check Point informatikai biztonsági vállalat adataira hivatkozva. Ez meghaladja a világátlagot, ami 900 támadás/hét. A vizsgálat szerint 2021-ben másfélszeresére nőtt az ilyen esetek száma az egy évvel korábbihoz képest.

A legfőbb célpontok az oktatási és kutatási intézmények, amelyek ellen éves összehasonlításban 75 százalékkal több hackertámadás indult 2021-ben mint 2020-ban. A második helyen a kormányzati intézmények és a hadiipar áll 47 százalékos növekedéssel. A kommunikációs cégeknek jutott a harmadik hely, ezek után az internetszolgáltatók és az egészségügyi szervezetek következnek.

A legtöbb kibertámadás vélhetően a gyengébb biztonsági rendszerekre számítva Afrikában, az ázsiai és csendes-óceáni térségben és Latin-Amerikában történik, de a legnagyobb növekedést Európában jegyezték fel tavaly 68 százalékos plusszal 2020-hoz képest. 

A hackerek új módszerekkel próbálnak bejutni a szervezetek informatikai hálózatába és új módon próbálják elkerülni, hogy felfedezzék őket. Külön figyelmet érdemel, hogy az oktatási és kutatási intézményekben látnak viszonylag könnyű célpontot. A támadások száma 2022-ben várhatóan tovább emelkedik - vélik a kiberbiztonsági cég szakértői.