Tiziano Renzi helyett ügyvédje nyilatkozott a sajtónak. Az ügyvéd hangsúlyozta, hogy a volt miniszterelnök apja ismételten tagadta, hogy bármi köze lenne a korrupciós ügyhöz, állítása szerint visszaéltek a nevével - írta az MTI.

Matteo Renzi hatvanöt éves apja az ügyészség gyanúja szerint politikus fia nevében és pénzért cserébe ígért sikert egy jelentős állami közbeszerzési pályázaton részt vevő vállalkozónak. A római és a nápolyi ügyészség vizsgálata az olasz közigazgatási beszerzési hivatal (Consip) közbeszerzési pályázatait érinti.

A szerdán őrizetbe vett Alfredo Romeo vállalkozót azzal gyanúsítják, hogy a Consip egyik tetemes összegű, 700 millió eurós üzemeltetési pályázatának megszerzése érdekében csúszópénzt fizetett a Consip vezetőinek, valamint közös ismerősökön keresztül kapcsolatba lépett Tiziano Renzivel is.

Olasz sajtóértesülések szerint Alfredo Romeo hatvanezer euróval támogatta Matteo Renzi alapítványát is. A korrupciós vizsgálat Luca Lotti jelenlegi sportminisztert, Matteo Renzi egyik legközelebbi munkatársát is érinti, aki az ügyészség szerint az állami pályázatra vonatkozó bizalmas információkkal segítette a vállalkozót.

Elemzők szerint a Matteo Renzi apját és rajta keresztül a volt miniszterelnököt is közelről érintő korrupciós ügy a lehető legkényesebb belpolitikai pillanatban robbant ki. Az ügy gátat szabhat Matteo Renzi ambícióinak, a politikus ugyanis a Demokrata Párt (PD) április 30-i főtitkárválasztására és a visszatérésre készül.