Lengyelország „téli fővárosa” Zakopane környékén 160 százalékkal ugrott meg a koronavírus-fertőzöttek száma a szilvesztert követő napokban, világosan jelezve, hogy aki nem veszi komolyan a járványt, az megjárja – derül ki a Notes from Poland cikkéből. Az ugrást a január 10-ét megelőző hétnapos mozgóátlag alapján regisztrálta a varsói egészségügyi minisztérium. Ez kiugró az ország 389 megyéjének összehasonlításában és tizenhatszorosa az ugyanilyen időtávon mért tízszázalékos országos átlagnak.

Tátra megye a Tátra-hegység Szlovákiával határos részén található, Zakopane szilveszterkor minden évben helyt ad egy koncertnek, amelyen 2021 utolsó napján 30 ezren vettek részt külföldi és lengyel popzenészeket hallgatva Jason Derulo amerikai sztárral az élen. A szervezők ugyan kérték résztvevőket, hogy vegyenek fel maszkot - csápolni abban is lehet -, ám erre többségük fittyet hányt. Mások mellett a koncertet közvetítő állami tévé, a TVP elnöke, Jacek Kurski felesége, Joanna Kurska és az országban kormányzó Jog és Igazságosság párt parlamenti képviselője, Joanna Lichocka mutatott rossz példát.

Kurskinak sikerült bebizonyítania, hogy ha az ember arrogánsan viszonyul a koronavírushoz, akkor könnyen hülyét csinálhat magából. A járványügyi óvatosság mellőzése miatt megfogalmazott kritikákra ugyanis úgy reagált, hogy ezeket a kormány megbuktatásában mesterkedő zsurnaliszták találták ki, akiket külföldről mozgatnak. Valószínűleg Lichocka asszonyt sem az összefüggések felismeréséért kedvelik, akik kedvelik, ugyanis azt mondta, hogy a koncert idején nem volt kötelező a maszkhordás nyílt térben, csak zárt terekben.

Magasra hágott a hangulat

Zakopanéban ezen a szilveszteren egyébként a vendéglátó helyek is megteltek, miután a kormány december 31-ére egy napra feloldotta ezek látogatásának korlátozását. A vendéglősöknek ellenőrizniük kellett volna a belépők oltottsági helyzetét, mert a hotelek és az éttermek csak kapacitásuk 30 százalékát használhatták volna ki, amibe nem számítottak bele a beoltottak, de a tulajdonosok úgy látják, hogy miután nincs hatósági jogkörük, nem firtathatják vendégeik beoltottsági állapotát.

A városban összesen nagyjából százezren bulizhattak szilveszterkor – derül ki a Wirtualna Polska sajtóorgánum becsléséből. Jelentős részük a rendőrségi beszámolók szerint sajnálatos módon lerészegedett. Egyesek ezzel összefüggésben verekedésekkel vezették le az energiáikat. A rend őrei száz bejelentés nyomán intézkedtek.

25 százalékos átoltottság

Jerzy Toczek helyi orvos, a koronavírus-vakcinák beadásának ottani koordinátora úgy véli, hogy a fertőzésszám jelentős megugrása borítékolható volt. Rengeteg ember zsúfolódott össze egy helyre és teljesen figyelmen kívül hagyták a koronavírus-járvány elleni védekezési szabályokat. A szakértők is hiába figyelmeztettek a több tíz ezres koncert megtartásának előre látható mellékhatásával kapcsolatban..

Rontja a helyzetet, hogy Tátra megye Lengyelország egyik legrosszabbul átoltott részén található. Egyes településeken csak 25 százalék azok aránya, akiket beoltottak, szemben – az egyébként szintén rossz – 56 százalékos országos átlaggal. A szakértők most azt találgatják, hogy a fertőzésszám január közepén tapasztalható megugrása a tavaly év végi lazulás átmeneti következménye-e vagy már az újabb járványhullám jele, amit az omikron koronavírus-változat támadása okoz.