Az év második hónapjában a fogyasztói árindex 5,2 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest, beigazolva az elemzői előrejelzéseket. Januárban az infláció 5,4 százalékra emelkedett Kínában, amivel csaknem kilenc éves csúcsot ért el - 2011 októbere óta ugyanis nem nőtt ekkora mértékben a fogyasztói árindex.

A kínai statisztikai hivatal keddi közleménye szerint a legnagyobb mértékű, 21,9 százalékos drágulás az élelmiszerek árában volt megfigyelhető februárban éves összevetésben. A statisztikai hivatal számítása szerint az élelmiszerek árának nagy mértékű emelkedése 4,45 százalékkal húzta felfelé a teljes fogyasztói árindexet.

Az élelmiszerek árát elsősorban az ország sertésállományát megtizedelő afrikai sertéspestis járvány, valamint a járvány elleni óvintézkedések nyomán kialakult szállítmányozási nehézségek miatt az egekbe szállt disznóhús ára húzta felfelé - az ugyanis 135,2 százalékkal emelkedett éves összehasonlításban februárban.

Az áremelkedés vidéken változatlanul markánsabbnak bizonyult: éves bázison 6,3 százalékkal kapaszkodtak fel a fogyasztói árak az év második hónapjában, szemben a városokban mért 4,8 százalékkal.

A fogyasztói árak 5,2 százalékos emelkedése meghaladta az egy éves hitelek 4,05 százalékon rögzített referenciakamatát (Loan Prime Rate/LPR), vagyis az inflációval kiigazított kamatláb februárban negatív volt.

Az élelmiszerek és az energiaforrások árát nem tartalmazó maginfláció 1,0 százalékkal emelkedett éves bázison.

Havi összehasonlításban a fogyasztói árindex az előrejelzéseknek megfelelően 0,8 százalékkal bővült januárról februárra, szemben a januárban mért 1,4 százalékos havi bázisú emelkedéssel.

A termelői árak éves bázison 0,4 százalékkal zsugorodtak februárban a januári, 0,1 százalékos emelkedés után. Elemzők 0,3 százalékos deflációt jósoltak.

Csao Mao-hung, a statisztikai hivatal szakértője egy, az adatokhoz mellékelt közleményben rámutatott: a koronavirus-járvány következtében az egészségügyi ipar termelői árai enyhe emelkedést mutattak a többi közt az alapanyagok áremelkedése, valamint megnőtt a szállítási költségek következtében. Havi összevetésben az egészségügyi árucikkek termelői ára 0,3 százalékkal nőtt, míg a fertőtlenítő szereké 14,8 százalékkal, a higiéniai termékek ára pedig 1,5 százalékkal emelkedett.