Kína szél- és napenergia-termelése 21 százalékkal megugrott tavaly, 1 190 terawattórára – írja a Bloomberg a Kínai Nemzeti Energiahivatal adatai alapján. Ez a mennyiség már majdnem elegendő a lakossági áramfogyasztás fedezésére.

A lakossági energiaigény 2022-re 14 százalékkal megugrott, 1 340 terawattórára. Ennek a növekedésnek a hátterében a kormány koronavírus miatt bevezetett szigorú korlátozásai állhatnak, amelyek következtében a kínaiak sokkal több időt töltöttek otthon, mint korábban.

Kína megújulók terén produkált fellendülése szemléletes bizonyíték arra, hogy a kormány nem hiába fordít tetemes összegeket arra, hogy az ország teljesítse a kitűzött klímacélokat és csökkentse a fosszilis tüzelőanyagoktól való függését.

A Bloomberg azonban rámutat a bizakodásra okot adó adattal kapcsolatban egy – nem éppen aprócska – bökkenőre. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) adatai szerint a lakossági energiaigény Kínában elenyésző, a teljes áramfelhasználásnak mindössze 17 százalékát tette ki 2020-ban. Japánban ugyanebben az évben ugyanez az arány 29, az Egyesült Államokban pedig 39 százalék volt.

Kínában még mindig a gyárak a fő energiazabálók: az ázsiai ország áramfelhasználásának 60 százaléka ezekhez a létesítményekhez köthető.

A szigorú korlátozások után ismét felpöröghet a termelés az országban, ez pedig – megújulóenergia-termelési előrelépés ide vagy oda – ismét a károsanyag-kibocsátást növeli majd.