A vasárnap késő este közzétett születési adatok azt mutatták, hogy 2021-ben több tartományban évtizedek óta a legalacsonyabb volt az újonnan születettek száma Kínában. Például a központi Hunan tartományban közel 60 év óta először csökkent 500 ezer alá a születések száma. Csak a dél-kínai Guangdong tartományban volt több mint 1 millió új születés – írta a Global Times.

Kína azért küzd, hogy visszafordítsa a természetes népességnövekedés gyors csökkenését, mivel sok fiatal úgy dönt, hogy nem vállal gyermeket olyan tényezők miatt, mint a magas megélhetési költségek és a stresszes munkahelyek.

Kína népessége várhatóan 2021-2025-ben kezd el zsugorodni – írta a Global Times Jang Venzsuangra, a Nemzeti Egészségügyi Bizottság népesedési és családügyi vezetőjére hivatkozva a Reuters szerint.

A kínai törvények tavalyi módosítása, amely lehetővé tette a nők számára, hogy három gyermeket vállaljanak, nem segített, sok nő szerint a változás túl későn jött, és a munkahelyi biztonság és a nemek közötti egyenlőség nem elégséges.

Már a 2020-as születési adatokból is komoly születésszám-visszaesés volt kiolvasható.