Ismét reflektorfénybe került a kínai kormány által az ujgurok és más etnikai és vallási kisebbségek ellen az ország Hszincsiang régiójában állítólag elkövetett emberi jogi visszaélések sorozata. Egy jelentés azt állította, hogy Peking dollármilliárdokat keres a feketepiacon azzal, hogy erőszakkal begyűjti a kiszolgáltatott kisebbségek szerveit - ez a riasztó állítás, amely, ha igaznak bizonyul, várhatóan a nemzetközi közösség cselekvésére szólítaná fel – írja a Hindustan Times.

Az ANI hírügynökség szerint az állítólagos ujgur visszaélésekről szóló friss jelentés az ausztráliai Melbourne-ben megjelenő Herald Sun című reggeli bulvárlapban jelent meg. Az ügynökség szerint a jelentés számos hátborzongató részletet tartalmaz arról, hogy egy "egészséges májért körülbelül 160 ezer dollárt" kapnak a feketepiaci szervboltokban, és hogy ez a kereskedelem "legalább 1 milliárd dolláros" éves forgalmat hoz Kínának.

Nem ez az első eset, hogy a kínai fogolytáborokban történő szervkereskedelemmel kapcsolatos vádak felmerülnek. Idén júniusban az ENSZ Emberi Jogi Bizottsága (UNHRC) azt mondta, hogy emberi jogi szakértőit "rendkívül aggasztják" a "kisebbségeket, köztük a Kínában fogva tartott Fálun Gong-gyakorlókat, ujgurokat, tibetieket, muszlimokat és keresztényeket célzó állítólagos szervkereskedelemről" szóló jelentések.

Az ENSZ emberi jogi szakértői elmondták, hogy hiteles információkat kaptak arról, hogy az etnikai, nyelvi vagy vallási kisebbségekhez tartozó fogvatartottakat erőszakkal, beleegyezésük nélkül vetik alá vérvizsgálatnak és szervi vizsgálatoknak, például ultrahang- és röntgenvizsgálatnak; míg más fogvatartottaknak nem kell alávetniük magukat ilyen vizsgálatoknak. A jelentések szerint a vizsgálatok eredményeit az élő szervforrásokat tartalmazó adatbázisban rögzítik, amely megkönnyíti a szervkiosztást.

A Herald Sun napilap nemrégiben megjelent riportjában részletesen bemutatta azokat az eljárásokat, köztük a kényszerű szervkivételt és sterilizálást, amelyeknek az ujgurokat és más kisebbségeket állítólag Kínában alávetik. A jelentés szerint a szervátültetést végző kórházak a jelentések szerint nem túl messze találhatók a fogolytáboroktól. Kiderült, hogy a kórházakban elvégzett műtétek száma és a rövid várólisták arra utalnak, hogy már nagyon régóta nagymértékben folyik "erőszakos szervkereskedelem".