A kínai jegybank szerint a Bitcoin nem tekinthető devizának, de magánszemélyek saját felelősségükre és kockázatukra tovább kereskedhetnek vele. "A Bitcoin a virtuális javak kategóriájába tartozik, nem rendelkezik jogi státussal vagy pénzügyi egyenértékkel, így nem lehet devizának tekinteni" - fogalmaz a kínai jegybank közleménye.

A Bitcoint és más virtuális pénzeket (cryptocurrency - titkos pénz; cybercurrency - kiberpénz) a bankoktól és kormányoktól független rendszerben hozzák létre, hitelesítik és kereskednek vele a kibertérben. A rendszer anonimitása be nem azonosítható fizetési forgalom lebonyolítását teszi lehetővé az interneten és biztosítja annak "valós pénzzé tételét" is.

A kínai jegybank közleménye szerint a pénzügyi intézményeknek és a fizetési rendszereknek ezentúl tilos lesz árakat Bitcoinban megadni, nem tarthatnak számlán Bitcoint és nem fizethetnek, nem kereskedhetnek vele. Magánemberek viszont saját kockázatukra szabadon részt vehetnek Bitcoin tranzakciókban - szögezi le a közlemény.

Az idén júliusban a thaiföldi jegybank tiltotta be a kiberpénzek használatát. A Bitcoint szélsőséges árfolyam-ingadozása ellenére is egyre szélesebb körben fogadják el fizetőeszközként még gazdálkodó szervezetek is. A Bitcoin árfolyama a hírre 1280 dollárról 870 dollárra esett a bitcoin.clarkmoody.com kereskedési portálon.

QP | Quality Placement