A kedden közzétett 2020-as kínai népszámlálási eredmények szerint az országban 253,38 millió 14 éves és fiatalabb gyermek él. Eközben a 2006 és 2020 közötti új születések száma - az az időszak, amelyben ezek a fiatalok megszülettek - a Nemzeti Statisztikai Hivatal adatai alapján összesen mintegy 239 millió főt jelez. Ez a több mint 5 százalékos különbség azt jelenti, hogy valamivel több mint 14 millió gyermek valahogyan bekerült a 0-14 éves korosztályba - írja a Nikkei Asia.

Yi Fuxian, az amerikai Wisconsin-Madison Egyetem reprodukciótudományi kutatója és Kína népességszabályozási rendszerének kritikusa "a legmegbízhatatlanabb népszámlálásnak" nevezte az évtizedenként egyszeri adatgyűjtést. Ezt azzal magyarázza, hogy a felmérés a szárazföldi állampolgárokra terjed ki, a hongkongi és makaói lakosok kivételével. Az 5 százalékos eltérésnek csak akkor lenne értelme, ha mintegy 14 millió külföldi kínai állampolgárrá válna. De még egy, a kommunista párthoz közel álló tisztviselő is azt mondta, hogy ez egyszerűen "nem lehetséges". Egy keddi sajtótájékoztatón a statisztikai hivatal tagadta, hogy bármilyen adatmódosítás történt volna és nem stimmelne a gyerekekről közölt szám.

A legutóbbi népszámlálás szerint a 0-14 éves korosztály lakossága 13,8 százalékkal nőtt az előző, 2010-es felméréshez képest. A növekedést a kínai állam azzal magyarázta, hogy a kormány 2016-os döntése, miszerint felhagy az egygyermekes politikával, és lehetővé teszi a pároknak, hogy két gyermeket vállaljanak, "pozitív hatást ért el". Ezt az állítást azonban szakértők gyanakvással fogadták, mivel a 2016-os csúcs óta kevesebb baba született. A népszámlálás kimutatta, hogy Kína 2020-ban 12 millió születést regisztrált, ami 59 éve a legalacsonyabb érték. Az újszülöttek száma éves szinten is 18 százalékos csökkenést mutat, ami a legnagyobb visszaesés a Kínai Népköztársaság megalapításához vezető 1949-es forradalom óta.

A kommunista párt vezetése nyilvánvalóan be akarja bizonyítani, hogy az új kétgyermekes politika működik. Ellenkező esetben azt kockáztatja, hogy egyre több felszólítással kell szembenéznie a hosszú ideje tartó családtervezési program megszüntetésére, különösen most, amikor az országnak gyorsan lépéseket kell tennie az elöregedő társadalom kezelésére. A legutóbbi népszámlálás kimutatta, hogy a munkaerő létszáma csökken, míg az idősek száma 2010 és 2020 között mintegy 60 százlaékkal nő. Ez pedig próbára teszi majd a kínai nyugdíjrendszert is.