Érzékenyen érintette a szlovákiai lakosságot is a benzin és a gázolaj drágulása, és az AKO közvélemény-kutatásából kiderült, miként reagáltak a lakosok a jelentősen megemelkedett üzemanyagárakra - írta a pozsonyi Új Szó. A TV JOJ számára készített felmérés eredményei szerint az ország lakosságának 30 százaléka kevesebbet vezet, ezáltal spórolva a benzinen és a gázolajon.

A felmérést ezer fős mintán végezték 2022. június 7. és 10. között, amikor a benzin átlagára 1,9 euró (közel 800 forint) környékén mozgott. A Szlovákiában élők 28 százalékának vezetési szokásait nem befolyásolta a benzin és a gázolaj magasabb ára, és ugyanolyan gyakran ülnek volán mögé, mint korábban.

A megkérdezettek csaknem hat százaléka azt válaszolta, hogy a hirtelen drágulás miatt részben vagy teljesen átváltottak tömegközlekedésre. Ami a pártok szimpatizánsait illeti, a KDH, az SaS, az OĽaNO és a Progresszív Szlovákia (PS) szavazóinak kellett legkevésbé változtatniuk szokásaikon az üzemanyagárak emelkedése kapcsán, míg a Republika és a Hlas szavazóiról kiderült, gyakrabban járnak külföldre tankolni az olcsóbb benzinért.