Hamarosan egymilliárd embert veszélyeztet a hőség, ha továbbra is jóval 1,5 Celsius-fok feletti a globális felmelegedés, ez akár 15-szörös növekedést is jelenthet a jelenlegi számokhoz képest - ismertette a brit meteorológiai hivatal friss kutatását a Guardian.

A glasgow-i klímacsúcs egyik legfontosabb célja, hogy életben tartsák a globális felmelegedés 1,5 Celsius-fokra való korlátozásának folyamatát, de a csúcstalálkozó utolsó hetében még sok egyéb tennivaló akad - fogalmazott néhány küldött a lapnak.

Ha a vészhelyzet megszüntetésére irányuló erőfeszítések kudarcot vallanak, tovább nő azoknak a régióknak a száma, ahol az egészségre tartósan károsan hathat a hőség. Egy tavalyi felmérés szerint, az elmúlt évtizedekben már megháromszorozódott a világ városaiban a szélsőséges meleg időjárás. Az Egyesült Államokban például a lakosság több mint egynegyede szenvedett az extrém hőség hatásaitól, így a hányingertől és a különböző görcsöktől is.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint 2017-ig tartó két évtizedben világszerte nagyjából 166 ezer ember halt meg a hőhullámok miatt. Jelenleg Brazíliát, Etiópiát és Indiát olyan mértékben sújtja a hőség, hogy az az emberi élhetőség határait súrolja - fogalmaz a lap. 

A kutatás viszont rámutat arra is, hogy olyan országok is szenvedő alanyai lehetnek a hőségnek, mint az Egyesült Királyság vagy Észak-Kína - utóbbi a világ egyik legsűrűbben lakott régiója és az ország élelmiszertermelő területének egyik legfontosabb területe - írják.

Arról a Napi.hu is beszámolt, hogy valószínűleg a 2015 és 2021 közötti hét év lesz a feljegyzések kezdete óta mért legmelegebb hét év a Földön a Meteorológiai Világszervezetnek (WMO) a klíma állapotáról október végén közzétett jelentése szerint.