A globális élelmiszerellátás jövőjét meghatározó felfedezésről számolt be egy amerikai-kínai kutatócsoport az Euronews beszámolója szerint. 

A klímaválság miatt világszerte sokkal gyakoribbá váltak a hőhullámok, amelyek a gabonafélék halálos ítéletét jelenthetik. A szárazság és a magas hőmérséklet hatására a növények védekezőképessége gyengül, a termés csökken és megjelennek a kártevők, melyekkel szemben a növény védtelen.

A kínai Tao Csen Hüzsong egyetem kutatócsoportja a Yale, a University of California, a Berkeley és a Duke University csapataival közösen kezdett egy, a magas hőmérséklettel szemben ellenálló növény fejlesztésébe. 

A kutatócsoport elsőként a lúdfű nevű növénnyel kezdett kísérletezni és génváltoztatással létrehoztak egy hőségtűrő növényt. A következő feladat, hogy ezt génváltozatot a közönséges gabonafélékbe is átjuttassák, ami a globális élelmiszer-termelés szempontjából fontos eredmény lehetne. Egyelőre nincs arra utaló jel, hogy a génmutáció használata a megtermelt növényben bármiféle ízbeli változással járna, vagy veszélyt jelentene a fogyasztók számára.