Az olvadékvíz-folyókból és fjordokból vett mintákban olyan mennyiségű higanyt talált a kutatócsoport, amilyet csak iparosodott, különösen szennyezett környezetben figyeltek meg korábban. A kutatócsoportot vezető Jon Hawkings a Deutsche Wellének azt mondta, korábban Kínában tapasztaltak hasonlót - olvasható a 444.hu cikkében.

Normális esetben a folyók vize literenként 1-10 nanogramm higanyt tartalmaz, ez az arány olyan, mintha egy homokszemről beszélnénk az olimpiai uszoda medencéjében. Grönlandon ehhez képest 150 nanogrammnyi higanyt mértek, ami a jégtakaró alatti talajrétegekből származhat.

A higanya akár kis mennyiségben is súlyos egészségügyi károkat okozhat, ezért grönlandi felfedezés sem csak tudományos érdekesség. A globális felmelegedés miatt olvadó gleccserekből várhatóan egyre több higany kerül majd a folyókba és a partmenti övezetekbe, ami komoly bajt jelenthet a fenntartásukat elsősorban halászatból biztosító őslakosoknak. A tengeri élőlényekben felhalmozódó higany akár közvetlen életveszélyt jelenthet számukra.